Instructiuni de plantare catina

14:33 | , , , ,

Catina se preteaza pentru solul din Romania deoarece nu are probleme cu frigul dar nici cu caldura si seceta. Catina este un arbust foarte rezistent. 
Pe un hectar pot fi plantate 1250 arbusti. Catina se planteaza pe sexe, la 4 - 7 plante feminine se planteaza o planta masculina. Plantele masculine au o lungime mai mare decat cele feminine, sunt mai groase si au o culoare mai inchisa iar mugurii lor sunt mai mari decat la cele feminine.
Catina infloreste in perioada aprilie-mai, la o temperatura de 12-15 grade Celsius. Plantele masculine infloresc mai repede decat cele feminine iar cele feminine infloresc in acelasi timp cu infrunzirea. Polenizarea are loc cu ajutorul insectelor si a vantului.
 Etapele plantarii :

Perioada de plantare este toamna sau primavara devreme. Inainte de a fii plantate, plantele de catina trebuie sa treaca prin procesul asa-numit mocirlire. Acesta consta in inmuierea radacinii plantei in urmatoarea compozitie: se amesteca balega de vaca,argila apa si pamant galben si rezulta o compozitie omogena. Gropile au o adancime de 60 cm si o latime tot de 60 cm, pentru a se putea dezvolta bine,pe fundul gropii se pot pune aprox 20 kg de balegar putred si mai acoperim cu pamant fertil pana ajungem la 15 cm de suprafata. Pamantul din gropa trebuie calcat cu piciorul. 
Dupa plantarea puietilor, se adauga apa facand-se loc in jurul tulpinii, si turnam apa, iar pe tot parcursul anului trebuie sa avem grija la indepartarea buruienilor. Pe parcursul primului an este de preferat sa se ude de 4 ori daca timpul este secetos. In cursul lunii august , cand planta se dezvolta, necesita neaparat udata, in cazul in care am plantat in primavara. 
 In primii ani 1,2,3 de viata este important sa sapam pe langa plante si sa avem grija sa nu existe buruieni, nu necesita taiere sau curatarea crengilor in acet timp.
In toamna, fiecare planta se leaga cu folie de nailon pentru a fii protejata de rozatoare. In primavara, dupa topirea zapezii, se dezleaga folia de pe fiecare planta si eventual se taie, dar doar crengile uscate, iar in locul taierii ungem neaparat cu mocirla.
Din anul 3, 4 sau 5 cand apare prima recolta, taiem surplusul de crengi care au boabe de catina, de scheletul coroanei nu ne atingem iar fructele de pe acesta ramana nerecoltate pana cand temperaturile nu scad pana la -18 grade celsius, atunci luam o prelata punem sub arbust si incepem sa scuturam fructele.
O plantatie de catina, produce timp de 20-30 ani si nu necesita ingrijiri speciale.
Dintr-un ha de catina rezulta, dupa anul 4 aprox 5 kg fructe/planta. 

Plantatie de catina


Pentru infiintarea unei plantatii va rugam sa ne contactati pe email.

CONTACT: 0752 778 066
EMAIL: aici_comenzi@yahoo.com

3 Kommentare:

Unknown spunea...

Va rog sa-mi scrieti care este cea mai apropiata cultura de catina pe rod pt a o vizita.(eu sunt din Oradea)
Cu stima
Ursan Alina

izolatii termice polistiren spunea...

buna, vreau sa infiintez o plantatie de catina
pentru inceput am 25 de ari de pamant
cat costa un puiet de catina in stare avansata
si cam cati imi trebuie pentru 25 de ari
astept raspuns
multumesc

lady spunea...

Buna ,m-ar interesa sa ma ajutati sa plantez catina in jud. Valcea. Doresc cat mai multe detalii. Multumesc.

Trimiteți un comentariu